Blue energy projecten

Bekijk enkele voorbeelden van lopende blue energy projecten in binnen en buitenland.

Gangmaker

Enkele Europese landen zijn de gangmakers voor windenergie in Europa en wereldwijd.

Hét land waar de ontwikkeling van wind turbine technologie sinds de jaren '80 een hoge vlucht nam is Denemarken.

De industrie, aangemoedigd door een vooruitziende overheid investeerde er in onderzoek en ontwikkeling, de ontwikkeling van prototypes en de eerste industriële productie. Met producenten van windturbines zoals Vestas en Bonus waren en zijn de Deense bedrijven wereldtop in de productie, de  installatie en de uitvoer van wind technologie. Denemarken was ook het eerste land dat windturbines in zee plaatste. In de jaren '90 vond de Duitse industrie dat ze niet afzijdig mocht blijven in deze booming business van wind technologie. Duitse bedijven zoals Enercon verwierven een marktaandeel in de sector en wereldspelers op de energiemarkt zoals Siemens kochten zich een portfolio door de overname van bedrijven met een stevig track record en proven technologies. Zo kocht Siemens de toenmalige nummer 3 op de wereldmarkt, het Deense Bonus. Sindsdien groeide de windenergiesector wereldwijd. Of het nu gaat om General Electric (usa), Suzlon (Indië) of Gamesa (Spanje); allen verwierven een positie in deze groeimarkt.

...in eigen land

De Belgische ondernemingen actief in de productie van windturbines zijn beperkt. Hoewel in de jaren '80 het Belgische Turbowinds niet moest onderdoen voor de Deense technologie kregen bedrijven hier geen vaste voet aan de grond. De Deense regering zette in op windturbines, de Belgische op kerncentrales. De resultaten zijn voor iedereen zichtbaar. Windturbines zijn het Deense exportproduct bij uitstek. België bereid zich voor op een mogelijke blackout door onbetrouwbare kerncentrales.

Dit neemt niet weg dat Belgische bedrijven naam maken in de offshore industrie. Vooral op gebied van studieburo's, installatie en onderhoud spelen Belgische bedrijven nationaal en internationaal mee. Blue energy is een duidelijke groeisector met grote spelers zoals DEME en Jan De Nul, Sarens kranen,...

Daarnaast zijn er bedrijven in volle groei zoals de onderwaterspecialist Deco en GEOxyz voor zeebodemonderzoek. Ze verwerven een plaats in deze ontluikende sector. 

Met 181 operationele windturbines geinstalleerd op 3 offshore windturbineparken leveren deze bedrijven België een offshore geinstalleerd vermogen van 706 MW. Ter vergelijking; doel 1 heeft een geinstalleerd vermogen van 433 MW.

Verdere geplande en vergunde uitbouw tot 2020

Er zijn momenteel nog 5 nieuwe windturbineparken gepland voor de Belgische kust. Die wachten echter op de afwerking van het Stevin project. Dit is een hoogspanningsnet  van 43 km dat dient aangelegd te worden tussen Zeebrugge en Maldegem om de geproduceerde elektriciteit van de windmolenparken naar het binnenland te transporteren. Zodra de acht windmolenparken afgewerkt worden beschikt België over 2200 MW geinstalleerd vermogen aan offshore windenergie. Voor de bouwheren betekent dit een investering van 8 miljard €. De investeerders zorgen met deze industriële ontwikkeling voor een totale jaarlijkse productie van 8 TWh. Dit is 10% van het totale electriciteitsverbruik van België en gelijk aan 50% van het totale jaarlijkse huishoudelijjke verbruik. De investering vermijdt een uitstoot van 3.160.000 ton CO² per jaar.

 

 

 

 
Delen
Deel dit bericht