Historiek

2001

In 2001 ondertekende de Universiteit Gent een intentieovereenkomst om een tweede wetenschapspark in te richten in het hinterland van Oostende. Het betreft een terrein van 20 hectare, gelegen nabij de afrit van de E40-autosnelweg, het kanaal Gent-Oostende, de zeehaven en de luchthaven van Oostende, zodat een vlotte internationale bereikbaarheid gegarandeerd is.

Het wetenschapspark kreeg de naam GreenBridge, en wil een toekomstgericht ecologisch voorbeeldterrein te zijn, waar R&D georiënteerde technologiebedrijven zich ten volle kunnen  ontwikkelen.

2004

Met EFRO- en Vlaamse steun werd in 2004 gestart met de bouw van de eerste vleugel van de GreenBridge incubator, goed voor ca. 30 kantoren en ateliers voor startende technologiebedrijven in een R&D georiënteerde, dienstverlenende omgeving. Voor de oprichting en de exploitatie van deze incubator werd een afzonderlijke vennootschap opgericht, GreenBridge nv.

2006

De GreenBridge incubator werd officieel geopend op 21 januari 2006.

2009

Eind 2009 werd beslist om, met Vlaamse steun (via Agentschap Ondernemen) en steun van EFRO een 2de vleugel te bouwen met een verdubbeling van het aantal kantoren. Via het EFRO project ‘The Energy Box’ werd bovendien ook de start gegeven voor een GreenBridge demonstratieruimte met als doel om, via visibiliteit en monitoring, de marktintroductie van innovatieve technologieën op vlak van duurzame en hernieuwbare energie, te bevorderen.

2013

Eind juni 2013 werd de 2de vleugel met unieke demonstrator feestelijk geopend. Deze demonstrator zette Greenbridge voorgoed op de cleantech R&D kaart.

Alhoewel de focus in GreenBridge ligt op start-ups en spin-offs, sloten ook grote bedrijven als Siemens, Renson, Rehau, Mitsubishi Electric en Spie Belgium samenwerkingsakkoorden af met GreenBridge. De vruchtbare samenwerking via de zogenaamde triple helix van bedrijven, kennisinstellingen en overheidsdiensten werd hierdoor versterkt.

Daarnaast is GreenBridge, met de seminariefaciliteiten in de nieuwe vleugel, een ideale locatie geworden voor 'groene' teambuilding activiteiten en het inrichten van (meerdaagse) seminaries en studiedagen.

 

2016

De toekomst kleurt blauw voor GreenBridge

GreenBridge zet samen met de universiteit Gent, volop in op ‘Blue Growth'. Blue Growth staat voor de duurzame ontwikkeling van de mariene en maritieme sector en omvat blue energy, aquacultuur, mariene biotechnologie, deap sea mining en kustverdediging. Daarmee wil ze haar oorspronkelijke kennispool rond Blue Energy niet alleen verdiepen door haar unieke ligging aan zee maar ook verbreden door samenwerking binnen deze verschillende domeinen van Blue Growth.

 
Delen
Deel dit bericht

Lees ook