Belg blijkt bezorgd over vervuiling zeeën, maar voelt zich machteloos

15 september 2015

Uit de enquête die het EU-project ECsafeSEAFOOD uitgevoerd heeft blijkt dat Belgische consumenten bezorgd zijn over de vervuiling van zeeën en oceanen, maar dat ze nauwelijks geloven in hun eigen mogelijkheden om er zelf iets aan te doen. Concrete info en tips kunnen daaraan verhelpen, zo blijkt uit onderzoek door de UGent.

Bron: VLIZ eZine


Europese consumenten zijn zich vrij goed bewust van de oorzaken van de vervuiling van zeeën en oceanen. Ze wijzen vooral de industrie aan als oorzaak. Terwijl ze hierover hun bezorgdheid uiten, voelen ze zich machteloos om er zelf iets aan te doen. Van de 540 Belgen in de studie was slechts 16% overtuigd zelf te kunnen bijdragen aan de bescherming van het mariene ecosysteem door hun eigen gedrag te veranderen. Wanneer een 'meer bewuste keuze van vis' als een mogelijke actie gecommuniceerd werd, was al één op de drie Belgen (37%) overtuigd te kunnen bijdragen aan de bescherming van het mariene ecosysteem. België scoorde daarmee echter het laagst in vergelijking met de andere landen in de studie. In Portugal, Spanje en Italië – landen waar traditioneel meer vis gegeten wordt dan bij ons – was ongeveer de helft overtuigd dat zij kunnen helpen bij het beschermen van zeeën en oceanen door een meer bewuste viskeuze te maken.
De studie toont bovendien aan dat een grotere bewustwording en een sterkere bezorgdheid ertoe leiden dat consumenten meer geloven in hun eigen mogelijkheden om het verschil te helpen maken. Dit verband werd echter enkel gevonden wanneer een concrete actie gecommuniceerd werd aan de deelnemers, zoals het bewust kiezen van een bepaalde vissoort om te consumeren. Consumenten bleken nog steeds overtuigd te zijn van de gezondheidsvoordelen van de consumptie van vis en visserijproducten en ze lieten zich nauwelijks afschrikken door de mogelijke risico’s als gevolg van de vervuiling van zeeën en oceanen.
“Onze resultaten onderstrepen daarmee het belang van een bewuste viskeuze, van informatie over de broosheid van het mariene ecosysteem en wat we er zelf aan kunnen doen. Campagnes zoals de 'Bewuste Visweek' die deze week loopt, komen dus geen moment te vroeg”, aldus de onderzoekers. Prof. Wim Verbeke (UGent): “Deze eerste 'Bewuste Visweek' bij ons mikt op bewustwording en wakkert de bezorgdheid aan. Gelukkig geeft ze ook concrete aanbevelingen en tips, en leert ze consumenten waarop ze kunnen letten om een meer bewuste en duurzame viskeuze te maken. De nodige elementen zijn aanwezig om de boodschap goed over te brengen en aldus bij te dragen aan een duurzaam beheer van onze zeeën en oceanen.”
De verwachting is dat de vervuiling van onze zeeën en oceanen verdrievoudigt in de komende 50 jaar in vergelijking met de situatie van de voorbije 50 jaar. Naast vervuiling door menselijke activiteiten, zorgen ook overbevissing, klimaatverandering en de groeiende wereldbevolking voor een toenemende druk op de mariene ecosystemen.
In het kader van het Europees onderzoeksproject ECsafeSEAFOOD peilden onderzoekers van de Universiteit Gent naar de reacties van meer dan 2800 consumenten in vijf Europese landen (België, Ierland, Italië, Spanje en Portugal). De steekproeven waren representatief voor geslacht, leeftijd en regio in elk van de landen. De resultaten van de studie werden zopas gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research.
Link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935115300530

 
Delen
Deel dit bericht