Belgen halen stroom uit zeegolven met 'surftechnologie'

27 oktober 2014

Het West-Vlaamse Laminaria liet maandag in Oostende een installatie te water om elektriciteit uit golven te halen. ‘Oceaanenergie staat nog in zijn kinderschoenen. Maar net daarom liggen er nog kansen voor Belgische bedrijven. We moeten nu op de trein springen.

Sinds maandag ligt een installatie van 2,5 op 2,5 meter in de dokken van Oostende. Het is de eerste grote test voor het West-Vlaamse Laminaria, dat elektriciteit uit de oceaan wil halen. Ook elders in Europa, voor de kusten van bijvoorbeeld Portugal, Denemarken en Schotland worden allerlei golfenergieconvertoren momenteel getest, gaande van onderwaterturbines tot drijvende slangconstructies en golfenergieboeien zoals die van Flansea, een Vlaams consortium met DEME erbij.

‘De markt voor golfenergie zit nog volop in testfase’, zegt Jeroen De Maeyer (UGent), die betrokken is bij de meest recente, Belgische innovaties in energietechnologie. ‘Het is nog helemaal niet duidelijk welke technologie de beste is en welke het zal halen. Dat betekent dat er in de oceaan nog veel kansen liggen voor Belgische bedrijven. Maar we moeten nu op de trein springen als we hier een producent willen creëren en in het zog leveranciers van onderdelen willen meetrekken.’

Laminaria deed er vier jaar over om zijn technologie testklaar te maken. ‘Ik ben een surfer’, begint oprichter Steven Nauwelaerts zijn verhaal. ‘Na mijn uren als elektrotechnicus heb ik destijds in mijn garage een technologie ontwikkeld om artificiële golven op te wekken voor surfers. Probleem was dat er in het surfbad ook kleine, storende golven waren. We zijn gaan kijken hoe we die konden dempen. Kortom, we probeerden de energie eruit te halen. Uiteindelijk bleek er niet echt een markt voor het surfbad en is het project op niets uitgedraaid. Maar we hebben er wel de basis gelegd van Laminaria nu.’

Nauwelaerts is ervan overtuigd dat hij met zijn technologie een van de grootste pijnpunten in de sector aanpakt, namelijk stormbestendigheid. ‘Veel golfenergieystemen die een mooi energierendement haalden, hebben bij stormen grote schade opgelopen’, zegt hij. ‘Ons systeem is evenwel niet gebonden aan het wateroppervlakte. Als de golven te grote krachten op het systeem zetten, zakt het onder water en zoekt het via uitgekiende algoritmes naar de beste diepte om elektriciteit te blijven produceren. Dat hebben we al aangetoond in testen in een watertank. Maar het is natuurlijk eenvoudig als je zelf aan de knoppen draait.’

Nu moet Laminaria zich op zee bewijzen. Eerst in de dokken met een schaalmodel (1 op 4), daarna in de Noordzee en dan pas in de woelige wateren van Schotland. ‘We hebben nog een lange weg voor de boeg’, klinkt het. ‘En er zullen nog dingen misgaan. Dat weet ik ook wel. Anders denken zou dom zijn. Maar daar ben ik niet bang van’, zegt Nauwelaerts.

De eerstvolgende stap is extra kapitaal verzamelen – ruw geschat zo’n 2 miljoen euro - om het systeem op ware grootte te bouwen, zijnde 10 op 10 op 10 meter. Pas met die omvang zal het systeem een aanzienlijke hoeveelheid stroom produceren. ‘Vergelijkbaar met het stroomverbruik van zowat 250 gezinnen. Het schaaldmodel dat nu getest wordt heeft slechts het vermogen van een haardroger’, zegt Nauwelaerts.

Dat Laminaria nog klein is en het momenteel met drie werknemers redt, is volgens De Maeyer (UGent) geen probleem. ‘Alle initiatieven beginnen klein. We moeten fier zijn op zo’n ondernemers. Dit is de toekomst van Vlaanderen’, zegt De Maeyer. Maar hij zet er meteen een kanttekening bij. ‘Er is in de sector een trend naar hybride installaties, zoals drijvende platformen die zowel windmolens als golfenergieconvertoren integreren. Voordeel daarbij is dat kosten voor onderhoud, aansluiting op het net, … lager liggen en de kost per kilowattuur daalt. De technologie van Laminaria lijkt in dat opzicht evenwel minder makkelijk te integreren in zo’n concept’, klinkt het.

bron: De Tijd

 
Delen
Deel dit bericht