CETO Golf energie project met betrokkenheid van Subcon

22 september 2015

Carnegie Wave Energy is de exploitant van het CETO Wave Energy Project, waarbij het CETO systeem op commerciële schaal elektrische stroom zal leveren aan het Ministerie van Defensie en HMAS Stirling Naval Facility op Garden Island (West Australië). Het systeem bestaat uit 3 ondergedompelde drijvende actuatoren die door de schommelingen in de hoogte van het zeeoppervlak door de druk water transporteren in onderzeese pijpleidingen. Het water onder druk wordt gebruikt om een ​​offshore turbine aan te drijven die elektriciteit genereert voor de HMAS Stirling stroomcircuits. De CETO 5 eenheden hebben een nominale capaciteit van ongeveer 240kW.

Betrokkenheid Subcon

Subcon leverde de funderingsgrouting. De basis voor het systeem bestaat uit 3 x 30t (14m lang, 1,8 meter diameter, 40 mm dik)  In de kalkbodem geboorde en dmv grout vastgezette palen. Voorafgaand aan de installatie werd een systeem van leidingen gemonteerd op palen waarmee directe grouttoevoer via de annulus mogelijk werd.

 

Op advies van Subcon werden eveneens afschuifdispositieven op de palen aangebracht wat initieel niet in het design was voorzien. Tijdens de uitvoering bleek de capaciteit van de kalkbodem lager dan verwacht waardoor de dispositieven een waardevolle aanvulling gebleken zijn.

 

 

(opmerking: CETO is geen acroniem maar Engels voor de Griekse Godin Cetus – godin van de gevaren van de zee) 

 
Fotogalerij
Delen
Deel dit bericht