Cloudalize wil de wereld veroveren.

25 juni 2015

Van bijna van de universiteit gegooid worden wegens ongeoorloofd gebruik van het datanetwerk tot vijf jaar onbezoldigd knokken om hun cloud desktop platform GDaaS over heel de wereld te lanceren. Het verhaal van Cloudalize leest nu al als een spannend boek waarin bloed, zweet en tranen bijna tastbaar worden. “In onze niche willen we als eerste speler de hele wereld inpalmen”, vertellen Benny Willen, Daan Moreels en Jeffrey Meesemaecker. Met Silicon Valley als springplank wil de Oostendse start-up daarvoor het komende jaar 5 miljoen dollar ophalen. 

Benny Willen en Jeffrey Meesemaecker bouwden op hun 21e een cloudhostingservice uit vanuit hun studentenkamer aan de UGent. Maar toen ontdekt werd dat ze daarvoor de helft van de bandbreedte van het universitaire datanetwerk opslokten, stopten ze noodgedwongen de ondernemersplannen in de koelkast. In 2010 vertelde Jeffrey aan Benny zijn visie op de toekomst van computing. Het idee van de cloud desktop werd meteen ook de start van Cloudalize, actief vanuit het Oostendse wetenschapspark Greenbridge. Daan Moreels werd ruim twee jaar geleden de derde partner ter ondersteuning van de verdere uitbouw van het business model en de go-to-market. Jan Festjens hielp het idee scherpstellen, vanuit zijn ervaring dat engineering- en architectenbureaus meer en meer streven naar het virtualiseren van designers en highend grafische medewerkers.

 

“Tot nu toe werd de cloud vooral gebruikt voor externe data-opslag”, vertelt Daan Moreels. “Met ons systeem kun je echter enorm sterke grafische toepassingen laten draaien, zonder zelf voor de rekenkracht te moeten zorgen. Die zit in de cloud, waardoor elke gebruiker met een eenvoudige computer of tablet gelijk waar met die toepassingen kan werken. We werken daarvoor samen met Nvidia, wereldleider op het vlak van grafische processors.”

 

De toepassingen zijn legio: mobiele medewerkers in de architectuur-, engineering- en constructiewereld zijn gebaat met de krachtige cloud desktop, maar Cloudalize lonkt ook richting productiebedrijven. CEO Benny Willen: “Toepassingen zoals GIS (Google Earth-achtige applicaties voor bedrijven), PLM voor de maakindustrie, de wereld van de drones en big data, zijn erg gebaat met cloud computing systemen. Hierbij kan de software volledig via het GDaaS cloud platform aangeboden worden, dus inclusief krachtige virtuele werkplekken, via eender welk datacenter. Dus ook dat van de klant. Zo werken we met Barco samen aan een innovatieve nieuwe dienst in het kader van control rooms. Maar ook op grote bouwwerven waar verschillende bedrijven samenwerken, reduceert het platform de tijd die nodig is om deze complexe ICTinfrastructuur op te zetten van zes maand naar enkele dagen. Onze visie is dat GDaaS wereldwijd uitgroeit tot het leidende cloud platform voor ingenieurs.”

 

Om het concept wereldwijd te promoten en te vermarkten, zette Cloudalize voet aan de grond in de USA. Daan Moreels: “De drive om iets te realiseren en de positiviteit rond ondernemerschap is enorm in Silicon Valley. Bovendien zijn er geen grenzen zoals in Europa, op het vlak van taal of cultuur. De innovatiecentra situeren zich daar dus we moeten daar gewoon aanwezig zijn.

 

“Bovendien zit een kwart van alle venture capital ter wereld in Silicon Valley”, vult Benny Willen aan. “Wij kunnen daar vijf- tot tienmaal méér kapitaal ophalen voor dezelfde hoeveelheid aandelen als bij ons omdat de kennis van onze technologie en markt enkel daar aanwezig is. Via het Go-Globalprogramma van iMinds kregen we een mentor die in de USA veel deuren heeft geopend en ons netwerk deed aangroeien tot 16 man, inclusief adviseurs en board members die de juiste mensen kennen of gespecialiseerde kennis hebben. Met een recent goedgekeurd IWT-project gaan we nu onze eerste váste medewerkers aantrekken voor onderzoek en ontwikkeling hier in Vlaanderen.”

 

bron: VOKA - ondernemers 

 
Delen
Deel dit bericht