Deme bouwt mee aan eerste grote getijdenenergiecentrale

12 april 2016
DEME getijdenenergiecentrale

De Belgische baggeraar Deme gaat meedoen aan het verst gevorderde getijdenenergieproject voor de Schotse kust. Na de zomer helpt het al mee om een eerste reeks van vier onderwaterturbines te plaatsen.

BRON: De Standaard | 12 april | Pascal Sertyn

Via zijn filiaal Deme Concessions heeft de gelijknamige baggergroep twee miljoen pond (2,5 miljoen euro) op tafel gelegd voor een minderheidsbelang in Tidal Power Scotland Limited (TPSL). Dat opent de deur om erg nauw betrokken te worden bij de bouw van de getijdenenergieprojecten die dit Schots bedrijf op stapel heeft staan.

Eén project is bijzonder ver gevorderd: MeyGen, een getijdenenergiecentrale in de buurt van de Orkney-eilanden ten noorden van Schotland. Dat wordt volgens de Belgische baggeraar ’s werelds eerste getijdencentrale met aansluiting op het elektriciteitsnet. In een eerste fase gaat het om een centrale met een vermogen van 6 megawatt. Ter vergelijking: de meeste turbines van de windenergieparken in de Belgische Noordzee hebben een vermogen van circa 3 megawatt.

MeyGen plant in drie stappen de capaciteit te vergroten tot 86 megawatt. De ambitie is om uiteindelijk een getijdencentrale met een capaciteit van 312 megawatt te creëren.

De voorbereidende werken voor de eerste fase van MeyGen zijn al volop aan de gang. De planning bepaalt dat na de zomer een eerste reeks van vier onderwaterturbines wordt geplaatst. Deme zal een cruciale rol spelen bij die plaatsing door de inzet van het hefeiland Goliath. De plaatsing op volle zee wordt geen gemakkelijke klus, stelt Joury Van Gijseghem van Deme. Het werk moet gebeuren in wateren met een heel sterke stroming.

Voor Deme zal het niet blijven bij een investering van 2 miljoen pond in TPSL (die recht geeft op een belang van twee procent). Het heeft zich immers geëngageerd om ook financieel zijn steentje bij te dragen in de bouw van de twee getijdenenergiecentrales die in de pijplijn zitten bij TPSL. De afspraak is om een belang te nemen van 15 procent in MeyGen en van een kwart in Sound of Islay. Het tweede project staat wel veel minder ver en is met een vermogen van 10 megawatt ook heel wat kleiner dan MeyGen.

De kostprijs van zulke getijdenenergieprojecten ligt voorlopig nog erg hoog. Voor de eerste vier onderwaterturbines van MeyGen is naar schatting ruim 50 miljoen pond (63 miljoen euro) nodig. Deze investering kan alleen terugverdiend worden als de stroomproductie fors wordt gesubsidieerd. De eerste centrales komen alvast in aanmerking voor subsidies, stelt Marc Maes van Deme Concessions. De overheid voorziet in een bedrag van 305 pond per megawattuur (380 euro) voor wie pioniert met dergelijke hernieuwbare energieopwekking. Ter vergelijking: de elektriciteitsprijs op de groothandelsbeurs schommelt nu rond 25 euro per megawattuur.

Uitgelezen kans

Voor Deme vormen de projecten van TPSL een uitgelezen kans om te zien wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van getijdenenergieprojecten. Sinds vorig jaar is het samen met een Iers bedrijf op nog twee andere dergelijke projecten aan het broeden. Het grootste, Fair Head (100 megawatt), is gepland voor de Ierse kust. Maar deze plannen staan veel minder ver dan die van de Schotse projectontwikkelaar waarmee Deme nu in zee is gegaan. Voor Fair Head werkt Deme overigens samen met de Vlaamse overheidsholding PMV en de Limburgse energiemaatschappij Nuhma.

Deme werpt zich al jaren op als een van de pioniers van energieopwekking op zee. Zo was het een van de grote bezielers van de ontwikkeling van windenergie in het Belgische deel van de Noordzee. Het is nog altijd een van de grote aandeelhouders van C-Power, het allereerste Belgische windenergiepark op zee.

Volgens de topman van Deme, Alain Bernard, is het de ambitie om alweer mee aan de wieg te staan van de allereerste grote getijdenenergiecentrales. En daarvoor moet zijn bedrijf in Groot-Brittannië zijn: het land is immers wereldleider in de ontwikkeling van getijdenenergie. In de Schotse en Ierse wateren wordt gebruik gemaakt van de sterke zeestromingen. Op andere plaatsen voor de Britse kust zijn projecten in uitvoering waarbij ingespeeld wordt op het grote verschil tussen eb en vloed.

 
Delen
Deel dit bericht