Denemarken vestigt wind wereldrecord

23 maart 2015
Denemarken vestigt wereldrecord

39% van het elektriciteitsverbruik in Denemarken werd in 2014 geproduceerd door windturbines.Dat is een wereldrecord en een uitdaging voor het transmissienet.

In 2014 stond elektriciteit uit wind energie in voor 39% van het totale elektriciteitsaanbod in Denemarken. Het land beschikte eind 2014 over 4845 MW geïnstalleerd wind vermogen. Duitsland is koploper met 39.165 Mw geïnstalleerd vermogen, terwijl Zweden over 5425 MW wind vermogen beschikt.

Denemarken dat af wil van kolencentrales, balanceert zijn netwerk door uitwisseling met voornamelijk Noorwegen en Duitsland. Noorwegen haalt zijn productie grotendeels uit waterkracht energie. Denemarken wil tegen 2020 50% van haar elektriciteit realiseren door windproductie. Daarnaast is de groei van windenergie in Duitsland zo groot en zo snel dat er spoedige bijkomende grensoverschrijdende interconnectie capaciteit zal moeten gebouwd worden. Die interconnectors zijn vooral noodzakelijk om op windrijke dagen de overproductie te transporteren naar afnemers in andere Europese landen. Deze overproductie bedraagt in Denemarken soms 132% van de benodigde stroom. (PD)

 
Delen
Deel dit bericht