GreenBridge opgemerkt op European Maritime Day 2016

20 mei 2016

De voorbije twee dagen vertegenwoordigde Noémie Wouters, Liason Officer Blue Growth, GreenBridge op European Maritime Day, een jaarlijks event georganiseerd door DG MARE van de Europese Commissie. De editie dit jaar vond plaats in Turku, Finland en bracht een 1000-tal mariene en maritieme stakeholders samen. 

Het event behandelde het thema ‘investeringen in competitieve blauwe groei: slimme en duurzame oplossingen’. GreenBridge organiseerde een interactieve stakeholder workshop rond het thema strategieën voor succes bij multi-use waarbij verschillende maritieme/mariene activiteiten worden gecombineerd vb. wind energie met aquacultuur.

De workshop kaderde in het Europese project YoUNITE waarvan UGent een partner is en dat gecoördineerd wordt door SINTEF, Noorwegen. YoUNITE  gaat over de uitdagingen, het potentieel en mogelijke kruisbestuivingen bij multi-use.

UGent business developster Margriet Drouillon van het consortium Aqua UGent stelde de Belgische case study voor rond mosselkweek binnen de windmolenparken. Noémie trok de aandacht op de UGent Blue Growth Summer School gericht op internationale master studenten die geboeid zijn door de Europese Blue Growth Strategie en die niet terugdeinzen om de uitdagingen van multidisciplinariteit aan te gaan.

De deelnemers brainstormden in een interactieve paneldiscussie rond de voordelen van multi-use en bespraken tevens pistes om valkuilen te omzeilen.

Het was een uitzonderlijke eer dat de Europarlementariër Gesine Meissner de workshop bijwoonde. Ook de volgende dag in de plenaire sessie was ze vol lof over de originele aanpak van de workshop waaraan ze zelf actief deelnam. Deze boodschap gaf ze ook mee aan haar facebook volgers (zie hier).

De andere workshopdeelnemers lieten ook allen hun stem horen en deelden hun nationale multi-use project ervaring. De kernboodschap was dat een onderbouwd marien ruimtelijke planning essentieel is voor multi-use projecten en dat economische beperkingen vb. hoge investeringskosten één van de belangrijkste barrière vormen.

Meer informatie is beschikbaar op de twitter van Noémie @WoutersNoemie

 
Delen
Deel dit bericht