Haven Oostende ideale uitvalsbasis voor bouw en onderhoud Nederlandse windmolenparken.

15 november 2016

De windenergie sector is na België, nu ook in Nederland in opmars. Het Nederlands windpark Borssele is zowat het spiegelbeeld van de Belgische parken. Wie de kaart erbij neemt, ziet onmiddellijk dat Haven Oostende strategisch goed gelegen is t.o.v. Borssele.

Het van oorsprong Deense energiebedrijf Dong kreeg de bouw van Borssele 1 & 2 (2 x 380 MW) toegewezen. Dong is nu de puzzel aan het leggen om tegen een prijs van € 72.7 MW/h beide parken te bouwen. Het is nog even afwachten met welke partners en vanuit welke haven dit alles zal gebeuren.

Haven Oostende stelt zich kandidaat als marshalling haven voor de constructie, maar ook als service haven voor het onderhoud van Borssele 1&2. De zeer gevarieerde realisaties vanop de REBO-terminal, de strategische ligging en de vlotte bereikbaarheid maken van Haven Oostende een betrouwbare partner voor de vlotte uitrol van de eerste twee Borssele offshore windparken in de Nederlandse wateren.

Tien jaar ervaring
Reeds tien jaar is de Haven van Oostende actief betrokken bij het bouwen en onderhouden van de Belgische windmolenparken op zee. Met deze kennis stapt  Haven Oostende nu naar de Nederlandse markt.

“Elk project heeft een andere werkwijze en dat vraagt flexibiliteit op gebied van organisatie en infrastructuur.“  licht Paul Gerard, ceo van Rebo en Haven Oostende toe. “Logistiek zijn er heel wat uitdagingen. De windmolenonderdelen die op onze site behandeld worden, zijn per project groter en zwaarder. De markt is nu aan een schaalvergroting toe. Dat brengt nieuwe uitdagingen mee voor de projectontwikkelaars, maar ook voor havens. Na de installatiefase komt de onderhoudsfase. Deze loopt over een langere termijn en vraagt weer een nieuwe aanpak,  andere infrastructuur en goed opgeleid personeel. Ook daar spelen Haven Oostende en de Rebo-terminal op in.”

Belgische parken
Dat de windmolenindustrie in België op volle toeren draait, daar bestaat alvast geen twijfel over. Naast de drie reeds gebouwde windmolenparken C-Power, Belwind 1, Northwind en Nobelwind dat in aanbouw is, staan nog 5 windmolenparken op de planning:  Rentel, Norther, Northwester 2, Mermaid en Seastar. Op 3 oktober heeft Rentel de financiering gefinaliseerd. 14 november werd bekend gemaakt dat het nieuwe aandeelhouderschap van Norther groen licht krijgt van Europa. Dit betekent dat volgend jaar twee projecten, samen goed voor meer dan 600 MW , kunnen beginnen bouwen op zee.

 

contact

Laure Martroye / marketing  AG Haven Oostende / press & communication REBO nv laure.martroye@portofoostende.be

www.portofoostende.be / www.reboostende.be

Slijkensesteenweg 2 / 8400 Oostende / +32 59 34 07 11 / +32 478 242 883

 

 
Delen
Deel dit bericht