Inhuldiging XANT windturbine

7 juni 2018

Grote belangstelling vandaag voor de inhuldiging van de XANT windturbine in de Haven van Oostende.

XANT-windturbine op REBO-terminal in Haven Oostende

De Haven van Oostende installeert een XANT M-21, 100kW middelgrote windturbine. 
 
Middelgrote windturbines worden ingezet voor decentrale energieproductie. Deze laten toe om dichter bij de afnemer geplaatst te worden waar de geproduceerde energie rechtstreeks verbruikt wordt door de industrieel of landbouwer.
 
Daar het in Oostende niet mogelijk is, onder andere door de nabijheid van de luchthaven, om een grote multi Mega Watt windturbine te plaatsen, opteerde Haven Oostende te gaan voor een alternatief; een middelgrote windturbine. De eenvoud, lage onderhoudskost en hoge energieopbrengst van de XANT windturbine, hielpen de Haven Oostende om voor de XANT windturbine te kiezen. De geproduceerde energie zal hoofdzakelijk gebruikt worden door de haven zelf.

Wat de Haven van Oostende hier aantoont, is een perfect voorbeeld van decentrale energieproductie. De middelgrote windturbine zal in de meeste gevallen economisch rendabel zijn, als de industrieel of landbouwer de opgewekte energie zelf afneemt. Decentrale energieproductie mbv van middelgrote wind zal Vlaanderen ook toelaten een stukje dichter bij de in Parijs goedgekeurde doelstellingen van COP21 te staan. 
 
XANT, is een middelgrote windturbine producent met als aandeelhouders de firma’s 3E uit Brussel, VYNCKE NV uit Harelbeke, het Vlaams investeringsfonds PMV en de business angel Jo VERSAVEL uit Kortrijk.

Voor Haven Oostende past dit initiatief binnen de praktische uitvoering van het Europees project PECS.

 
Fotogalerij
Delen
Deel dit bericht