Mosselen kweken in windmolenparken op zee? Da’s een goed idee!

23 mei 2017

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de Universiteit Gent startten samen met een consortium van zeven bedrijven een baanbrekend onderzoeksproject. NoordzeeAquacultuur zal de mogelijkheden onderzoeken voor zeewier-, mossel- oester- en sint-jacobs-schelpenkweekvoor de Belgische kust. Een primeur.

Value@Sea zal onderzoek doen naar de geïntegreerde teelt van platte oester, sint-jacobsschelp en suikerwier voor de kust van Nieuwpoort. Er zal naast de kweek ook gekeken worden of de teelt een waterzuiverend effect kan hebben. De opbouw start nog voor de zomer zodat er in het najaar ingezaaid kan worden. ILVO werkt hiervoor samen met UGent, Brevisco bvba, Sioen Industries, Colruyt Group en Lobster Fish.

Edulis concentreert zich op de kweek van mosselen in de windmolenparken van C-Power en Belwind. Het gaat om een absolute primeur dat er 50 kilometer voor de kust mosselen worden gekweekt. Er zal onderzocht worden welke impact de bewegingen van de zee hebben op de kweek en ook of de teelt ecologisch en economisch haalbaar is. De eerste "mossellongline" is maandag 15 mei 2017 uitgezet. Binnen twee jaar moet duidelijkheid geschept worden over de biologische en technische haalbaarheid van een massateelt. Betrokken partijen zijn ILVO, Belwind, Brevisco bvba, C power, Colruyt Group, DEME en OD Natuur.

Bekijk de videoreportage

Lees het volledige persbericht na PDF iconpersbericht_ugent.pdf

 
Delen
Deel dit bericht