Oostende genomineerd voor Belfius Smart Cities Award 2015

23 maart 2015

Belfius en Knack nomineerden Oostende voor hun project opbrengstgarantie voor energiebesparende investeringen bij gezinnen in armoede. Oostende is één van de 10 Belgische genomineerden die kans maken op de Belfius Smart City Award.

Werken aan de uitdagingen van morgen

Belfius en Knack gingen op zoek naar de Belgische steden en gemeenten die vandaag werken aan de uitdagingen van morgen. Oostende werd door een jury genomineerd als één van 10 Belgische steden en gemeenten voor de Belfius Smart City Award 2015. De andere genomineerden zijn o.a. Gent, Mechelen, Brussel en Luik.

Opbrengstgarantie voor energiebesparende investeringen bij gezinnen in armoede

Oostende ontving deze nominatie voor haar begeleidingsaanbod aan gezinnen in armoede die hun energieverbruik (en dus CO2-uitstoot) drastisch willen verlagen en hun wooncomfort verhogen. Oostende kreeg voor dit project al erkenning in de vorm van een subsidie van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.

Het project omvat een grondige doorlichting van het energieverbruik van de woning, dakisolatie en energieadvies op maat om de energiekosten zo laag mogelijk te houden.

Uniek aan dit project is de financiering van de dakisolatiewerken. AG EOS spreekt in dit verband over een opbrengstgarantie. Het houdt in dat de investering op geen enkel moment weegt op het maandelijks gezinsbudget. De gezinnen betalen de investering terug met effectief gerealiseerde energiewinsten. Vijf jaar later beschikken de bewoners over een beter geïsoleerd huis en gaat de winst die ze realiseren op de energiefactuur niet langer naar de terugbetaling, maar kunnen ze daar zelf over beschikken.

Het financieringssysteem is innovatief, aangezien er geen begininvestering noodzakelijk is. Op die manier krijgen kansarme gezinnen de mogelijkheid om hun woning gezond en energiezuinig te maken.

Succesverhaal

Gezien het succes van dit project besliste Stad Oostende om het concept verder te zetten en te verspreiden over gans West- Vlaanderen. In 2015 startte een driejarig project met als doelstelling om het concept te optimaliseren en toe te passen in 50 West-Vlaamse woningen. Dit project kan gerealiseerd worden dankzij een subsidie van het impulsreglement van de provincie West- Vlaanderen.

Stem voor Oostende!!!

Op 25 maart 2015 lees je in Knack meer over de nominatie van Oostende.

Stemmen voor Oostende kan vanaf 4 november 2015 op de website van Knack.

 
Delen
Deel dit bericht