Rentel start bouw vijfde offshore windproject in Belgische Noordzee

19 oktober 2016

ECONOMIE 5/10/2016 16:26:09


 
     

Rentel heeft ‘financial close’ bereikt voor de realisatie van een nieuw 309 MW offshore windpark voor de Belgische kust op 40 kilometer ten noorden van Oostende.

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe elektriciteitscentrale op zee zal bestaan uit 42 windturbines en heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 309 MW. De totale investering bedraagt 1,1 miljard euro.

De nieuwe windturbines zullen de grootste turbines worden die tot nu toe geïnstalleerd zijn in de Belgische Noordzee en zullen groene elektriciteit leveren aan zo’n 285.000 gezinnen.

De gekozen turbine wordt geleverd door Siemens en is het allernieuwste model op de markt. Rentel maakt gebruik van de ‘direct drive’ technologie: de rotor is direct verbonden met de generator (geen tandwielkast).

De bouw gaat nu van start, de werken op zee vangen aan begin 2017 om midden 2018 de eerste elektriciteit op het Belgische net te leveren. Tegen eind 2018 zal de elektriciteitscentrale volledig operationeel zijn.

Alle turbines worden via ondergrondse kabels verbonden met een hoogspanningsstation op zee, waar de opgewekte elektriciteit getransformeerd wordt naar 220 kilovolt om dan via een gigantische ondergrondse exportkabel naar Zeebrugge en verder over land te worden verspreid.

Rentel bouwt momenteel een nieuw operationeel centrum in de haven van Oostende, van waaruit het Rentel windpark gebouwd en beheerd zal worden. << (Guy Leysen) (foto: Rentel)

ACHTERGROND
Het project wordt gefinancierd door zijn 8 aandeelhouders en een consortium bestaande uit de Europese Investeringsbank en 8 commerciële banken. Deze groep bestaat uit AG Insurance, ASN Bank, Belfius, ING, KBC, KfW Ipex-Bank, Rabobank en Société Générale.

De Europese Investeringsbank verleent een krediet van 250 miljoen euro via het European Fund for Strategic Investments (EFSI ofJunker Plan) en verschaft daarbovenop 50 miljoen euro die gegarandeerd zal worden door Delcredere| Ducroire. Het Deense EKF garandeert een tranche van 208 miljoen euro. <<

 

Bron : http://www.engineeringnet.be

 
Fotogalerij
Delen
Deel dit bericht