Universiteit Gent zet zwaarder in op West-Vlaanderen

19 januari 2016

De Universiteit Gent gaat meer inzetten op West-Vlaanderen. Het bestuur van de universiteit heeft daarvoor een visie uitgewerkt. De UGent wil “als een volle speler een bijdrage  leveren aan de ambities van de provincie West-Vlaanderen”. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is enthousiast dat de universiteit een inbreng wil doen in de lokale socio-economische ontwikkeling.    

Binnen de gedachte van TUA West (de Technische Universitaire Alliantie voor economische transformatie in West-Vlaanderen, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen) wil de UGent samen met de collega-universiteit en hun respectievelijke associatiepartners in de provincie, Howest en VIVES, een bepalende rol spelen. De UGent wil zich op het vlak van onderzoek, onderwijs en dienstverlening positioneren als een internationaal gerichte universiteit in Oost- én West-Vlaanderen.

 

Complementariteit en transparantie

Concreet gaat de UGent de opleidingen industriële wetenschappen thematisch groeperen op de verschillende UGent-campussen in Gent en in West-Vlaanderen. De universiteit zal zwaarder inzetten op het wetenschapspark Greenbridge in Oostende, door te focussen op blue economy, met daaronder mariene en maritieme wetenschappen en blue energy. De Universiteit Gent Campus Kortrijk zal op het vlak van energieonderzoek focussen op micro-grids. Daarnaast zal de UGent inzetten op de biotech-i en de i-sustain industrie met sectoren zoals duurzame voeding, recuperatie van water en organisch materiaal, sensortechnologie,… en vanuit de moedercampus onderwijs en onderzoek in West-Vlaanderen in het domein voeding ondersteunen. Voor wat betreft machinebouw en mechatronica zal de UGent de realisatie ondersteunen van een technologiecentrum mechatronica in Kortrijk.

 

De UGent streeft naar een gerationaliseerd en coherent opleidingsaanbod voor haar verschillende campussen, onder meer door een meer gerichte en efficiënte personeelsinzet en door dubbelaanbod te vermijden. Complementariteit en transparantie zullen het uitgangspunt zijn. De UGent streeft ernaar om afspraken te maken en waar mogelijk nauw samen te werken met de KU Leuven en de associatiepartners om zo de profilering van onderzoek, onderwijs, dienstverlening en valorisatie te versterken.

 

Voka: “Positief voor innovatiekracht van bedrijven”

“Hoger onderwijs is voor onze provincie van groot belang. De aanwezigheid van academisch onderwijs en onderzoek en ontwikkeling heeft een positief effect op de innovatie en transformatie in en van onze bedrijven. Lokale verankering zorgt ervoor dat meer studenten in West-Vlaanderen actief zijn en dat komt de innovatiekracht van onze provincie ten goede. We moedigen een grotere aanwezigheid van de UGent in West-Vlaanderen dan ook aan, om zo het sociaaleconomisch potentieel in onze provincie verder uit te bouwen”, zegt Stephan Adriaenssens, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.

 

 “Op het vlak van zowel onderwijs, onderzoek, valorisatie als dienstverlening zullen we daarvoor speerpunten en trajecten uitbouwen of ontwikkelen. Gerichte en kwaliteitsvolle partnerschappen zullen hierbij ons potentieel versterken. Voor de Universiteit Gent is de tijd meer dan ooit rijp om een proactieve, determinerende en drijvende rol op te nemen in de kennisontwikkeling en -transfer binnen West-Vlaanderen”, aldus rector Anne De Paepe. 

 

Voka is blij dat de Universiteit Gent haar maatschappelijke rol verder wil uitspelen en haar verantwoordelijkheid voor de regionale ontwikkeling van de provincie opneemt. “De UGent wil dat doen in nauw overleg met de KU Leuven en de associatiepartners. Dat beantwoordt aan de vraag van onze bedrijven om het onderwijs- en R&D-landschap in onze provincie te verankeren en te versterken”, klinkt het bij Voka.

 

BRON: www.voka.be

 

Gerelateerde artikels:

Het Nieuwsblad - Universiteit Gent zet in op West-Vlaanderen - 20/01/2016

 
Delen
Deel dit bericht