Vlaamse offshore windsector hoopt op tweede groeischeut

5 januari 2015

Haven van Oostende verwacht tweede groeiversnelling van Belgische offshore nu protest tegen Stevin-hoogspanningsproject geluwd is. "De offshore staat voor grote investeringen"

"Het belangrijkste doel van onze eerste Belgian Offshore Day was om de concessiehouders van de nieuwe windparken in de Noordzee duidelijk te maken dat er reeds een kritische massa omtrent de offshore industrie aanwezig is op onze Oostendse Rebo-site", stelt marketingverantwoordelijke Laure Martroye van Port of Oostende.

"Er kan met andere woorden heel wat toegevoegde waarde gecreëerd worden door lokale toeleveranciers. Dit resulteert dan weer in lokale tewerkstelling."

De Belgische offshoresector is, in vergelijking met bijvoorbeeld de Nederlandse, (nog) niet groot, maar kende een snelle start met de ontwikkeling en de bouw van windmolenpark C-Power.

Martroye verwacht alvast een tweede groeiversnelling, nu alle obstakels voor de Stevin-verbinding opgeruimd zijn. "Door het uitblijven van deze verbinding liep de bouw van de overige vier windparken vertraging op." De Stevin hoogspanningsverbinding zal het mogelijk maken om de geproduceerde elektriciteit van deze nieuwe parken te verdelen over het Belgisch elektriciteitsnet.

Ook Staatssecretaris van de Noordzee, Bart Tommelein, deelt de groeiverwachting: ‘Grootschalige elektriciteitsproductie op zee is onmisbaar in de hernieuwbare energiemix. De komende jaren staat de Belgische offshore windsector voor grote investeringen die een antwoord bieden op de uitdagingen voor onze toekomst."

Op de Day werden ook twee nieuwe serviceboten van GEOxyz voorgesteld. Beide schepen zullen worden ingezet voor diverse meet- en ondersteunende opdrachten op zee.

De Belgian Offshore Day is een initiatief van e-BO Entreprises, C-Power en Senvion. << (Bert Belmans) (foto: Port of Ostend)

FOTO
Het hoogtepunt van de dag was de demonstratie met een helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen en een serviceboot (Geosurveyor X) van GEOxyz. De helikopter dropte 2 passagiers op het dek van de boot. Het landingsoppervlak was nauwelijks 25 m².

De Belgian Offshore Day is een mooi bewijs dat ook de ondernemers geloven in de strategische beslissing van het havenbestuur om Haven Oostende uit te bouwen als een servicehaven. Eerder dit jaar lanceerde de Haven in het kader van het Europees project ‘Duurzame Zeehavens’ haar masterplan. Daarin werd een antwoord gezocht op de groeiende toestroom aan bedrijven en werd een strategie uitgewerkt voor de organisatie op het land van de 'blue energy'-sector.

bron: www.engeneeringnet.be

 
Delen
Deel dit bericht