Windenergie op zee vervangt Doel 1 en Doel 2

19 januari 2015

Windturbineparken op zee leveren elektriciteit voor meer dan 600.000 gezinnen. De staatssecretaris heeft de kans om een tweede concessiezone af te bakenen.

 

In 2014 leverden de windmolenparken op zee (C-Power, Northwind en Belwind) meer dan 2,2 miljoen megawattuur elektriciteit. Dat meldt Staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein (Open Vld). ‘De productie in 2014 staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van 623.715 huishoudens. Het is een indrukwekkend cijfer, zeker omdat 2014 geen optimaal windjaar was en het derde park Northwind pas in mei operationeel werd.’

Vandaag produceren op het Belgisch deel van de Noordzee reeds 182 windturbines elektriciteit. Het gaat om de bevoorrading van 623.715 gezinnen. De sector bereidt de bouw van vijf nieuwe windmolenparken (Mermaid, Northwester 2, Seastar, Rentel en Norther) voor. Ze dienen te wachten op de versterking van het hoogspaningsnet tussen Zomergem en Zeebrugge. Het zogenaamde Stevin project. Van zodra alle acht parken in productie zijn, zullen ze samen een vermogen van om en bij de 2200 MW genereren.

‘De cijfers voor 2014 tonen aan dat de windmolenparken op zee niet alleen belangrijk zijn om onze Europese verplichtingen na te komen, maar ook om onze bevoorrading te verzekeren en een black-out te vermijden. Eens alle windmolens er staan, zal de Noordzee maar liefst 50% van de totale jaarlijkse huishoudelijke elektriciteit leveren’ aldus Bart Tommelein. ‘En ook onze tewerkstelling heeft baat bij de offshore sector. De realisatie van de windmolenparken creëert 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen tijdens de ontwikkelings- en bouwfase, en 800 permanente jobs tijdens de exploitatiefase.

De staatssecretaris heeft tijdens deze legislatuur de kans om een tweede concessiezone voor wind op zee af te bakenen. daarnaast kijkt de sector reikhalzend uit naar groen licht voor de realisatie van energieatollen op zee. Een daadkrachtig beleid kan in deze legislatuur de werkgelegenheid aanvuren en grondstoffen afhankelijkheid terug dringen.

 
Delen
Deel dit bericht