Onderzoeksinfrastructuur voor energie-efficiëntie

GreenBridge beschikt over een demonstrator die is uitgerust met een overvloed aan meetinfrastructuur waarbij systemen zoals warmtepompen, batterijen, PV-panelen, windturbines en ventilatiesystemen worden gemonitord.

Er is een continue drang om de efficiëntie van systemen te verhogen. Hierdoor kan er veel energie worden bespaard. Veel ondernemers zitten met nieuwe ideeën die ze graag de markt op willen brengen. Het kunnen kwantificeren van de energie-winst is een belangrijk element om een klant te kunnen overtuigen. Het meest geloofwaardige is een test die is uitgevoerd onder reële testomstandigheden en waarbij data beschikbaar is van gelijkaardige technologieën.

GreenBridge beschikt daarom over een demonstrator die is uitgerust met een overvloed aan meetinfrastructuur waarbij systemen zoals warmtepompen, batterijen, PV-panelen, windturbines en ventilatiesystemen worden gemonitord.

 

Naast de fysische gegevens van de aanwezige technologieën worden ook de meteorologische data en de gebruiksgegevens van het gebouw verzameld. Alle verzamelde meetgegevens kunnen op afstand worden uitgelezen. Door de unieke link met de kennisinstellingen kan naast het aanleveren van de meetgegevens ook een meetrappport met waardevolle suggesties worden opgesteld.

Hier vindt u enkele van de gemonitorde technieken terug;

 • Verschillende warmtepompen (bodem-water / lucht-water)

   
   
 • Testwand voor gevelelementen die gemonitord kunnen worden

   
   
 • Elektrisch µ-grid, geschikt voor het uittesten van DSM technologieën


   
 • Geothermische opslag - Boorgat Energy Opslag (BEO) veld (9x100m diep) & Energiepalen (40x15m diep)

   
   
 • Veldlaboratorium van Universiteit Gent voor kleine en middelgrote windturbines (SWT Field Lab - meer info)

 

 • E-cube

  De E-cube is een nul-energieproefbouw (staat volledig in voor zijn eigen energiebehoefte) waar wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar innovatieve energieopwekkingssytemen en nieuwe bouw- en installatieconcepten. Het concept, ontwikkeld door studenten ir.arch. van de UGent, werd als enige Europese concept geselecteerd voor de Solar Decathlon 2011-wedstrijd van het US Department of Energy in Washington DC. Het werd er naast 18 andere teams gedemonstreerd en nadien naar België verscheept.

  Dankzij eigen middelen en de steun van EFRO, Agentschap Ondernemen, West-Vlaanderen en haar POM en het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) van UGent kon de E-cube opgebouwd worden bij GreenBridge.
   

 
Delen
Deel dit bericht